Patelnie do zadań specjalnych, czyli na co musimy zwrócić uwagę przy wyborze patelni

Patelnie do zadań specjalnych, czyli na co musimy zwrócić uwagę przy wyborze patelni

Wybór patelni nie jest łatwym zadaniem. Dostępna obecnie ilość rodzajów i modeli może przyprawić o zawrót głowy. Dlatego zanim dokonamy zakupu warto poznać opinie ekspertów. W dzisiejszym artykule przyjrzymy się różnicom między określonymi rodzajami patelni i wyjaśnimy, na co należy zwrócić szczególną uwagę przy wyborze.

Odpowiednie patelnie są obowiązkowym elementem wyposażenia każdej dobrze urządzonej kuchni. Bez nich nie zrobimy większości potraw, dlatego powinniśmy zaopatrzyć się w co najmniej kilka egzemplarzy. Patelnie różnią się od siebie przede wszystkim głębokością oraz średnicą. Niektóre z nich mają też możliwość odpięcia rączki. Najlepiej zakupić kilka patelni o różnych średnicach i różnych głębokościach. Praktycznym elementem dodatkowym jest pokrywka do patelni, przydatna zwłaszcza podczas duszenia potraw. Większość patelni (chociaż nie wszystkie) jest sprzedawana bez pokrywki, warto ją więc jak najszybciej dokupić.

Jeśli chodzi o typ tworzywa, z którego wykonane są patelnie, możemy wybierać pośród kilku rodzajów. Pierwszym są patelnie aluminiowe. W przeważającej części są to głębokie rondelki, idealnie nadające się np. do podsmażania cebuli i małych porcji jedzenia. Najlepiej wybrać model z uchwytem umożliwiającym powieszenie (taki uchwyt znajduje się bezpośrednio na rączce). Patelnie aluminiowe będą najlepszym wyborem jeśli zależy nam na jak najniższej cenie.

W trakcie smażenia potraw kluczowe znaczenie ma nieprzywieranie do ścianek. Doskonałym wyborem będą pod tym względem patelnie pokryte specjalną, nieprzywieralną warstwą „non-stick”. Zewnętrzna powierzchnia takich patelni powleczona jest warstwą przypominającą marmur, która skutecznie chroni przed przywieraniem i przypalaniem żywności. Takie patelnie są droższe od modeli aluminiowych, jednakże są znacznie praktyczniejsze. Ten rodzaj patelni jest bardzo wytrzymały pod względem mechanicznym – charakteryzuje się przede wszystkim wysoką odpornością na ścieranie i działanie wysokich temperatur. Patelnie wykonane w technologii „non-stick” sprawdzą się na wszystkich rodzajach kuchenek: możemy stosować je zarówno na nowoczesnych płytach indukcyjnych, jak i na tradycyjnych kuchenkach gazowych, elektrycznych czy płytach ceramicznych.

Do wyboru mamy również patelnie ceramiczne. Są one pokryte specjalną powłoką, zapobiegającą zadrapaniom i zniekształceniom pod wpływem wysokich temperatur. Wnętrze patelni pokryte jest warstwą zapobiegającą przywieraniu potraw. Tego rodzaju patelnie są lekkie i łatwe w czyszczeniu. Najczęściej są wyposażone w silikonową rączkę nieprzewodzącą temperatury, dzięki czemu unikniemy poparzenia.

Typem patelni szczególnie wartym polecenia są modele granitowe. To zdecydowanie najtrwalsze i najbardziej wytrzymałe spośród wszystkich rodzajów sprzedawanych obecnie patelni. Interesującym rozwiązaniem stosowanym w tego rodzaju patelniach jest wspomniana wcześniej możliwość odpięcia rączki. Po odłączeniu rączki patelnia może być używana w piekarniku bez obawy o jakiekolwiek zniszczenie czy zaburzenie smaku potraw. Sama rączka wykonana jest z materiału odpornego na działanie temperatury, dlatego nie musimy obawiać się oparzenia. Patelnie granitowe są przy tym niezwykle łatwe w czyszczeniu. Wewnętrzna warstwa patelni pokryta jest warstwą „non-stick”, dzięki czemu unikniemy przywierania. Co prawda za taką patelnię zapłacimy znacznie więcej niż za patelnie aluminiowe, jednak to jakość naprawdę warta swojej ceny. Taki rodzaj patelni z pewnością posłuży nam przez długie lata.

Akcesoria dla mieszkania i domu, porady dotyczące wyboru oraz wskazówki na temat tego, czego nie może w waszym domu zabraknąć. Zapraszamy!

ul. Mobilna 5, 25-415 Kraków

802 456 923

kontakt@figazmakiem.edu.pl