Jak wybrać czajnik do kuchni – praktyczny poradnik
Kuchnia zajmuje w naszych domach miejsce szczególne. To właśnie tutaj przygotowujemy posiłki dla całej rodziny i przeprowadzamy eksperymenty kulinarne. Odpowiednie wyposażenie kuchni to podstawa – dlatego powinniśmy pamiętać o umieszczeniu w niej wszystkich niezbędnych akcesoriów.
Dobrze urządzona kuchnia jest nie tylko funkcjonalna, lecz również po prostu ładna. Możemy zaaranżować to pomieszczenie właściwie dowolnie. Obecnie bardzo popularny jest między innymi skandynawski styl minimalistyczny, nawiązujący do poprzednich epok styl retro, romantyczny styl prowansalski czy odważny styl futurystyczny. Jednak bez względu na to, w jaki sposób zaaranżujemy naszą kuchnię, jednym z najważniejszych elementów jaki musi się w niej znaleźć jest po prostu czajnik. Jaki model najlepiej sprawdzi się w pomieszczeniu kuchennym i na co powinniśmy zwracać szczególną uwagę podczas zakupu czajnika? Oto krótki poradnik.
Współczesne czajniki przestały pełnić wyłącznie funkcję praktyczną. I chociaż owszem, bez czajnika w kuchni nie zrobimy kawy czy herbaty, czajniki mogą być także interesującym elementem dekoracyjnym. Przydatność omawianego urządzenia na co dzień jest bezdyskusyjna, jednakże nie musimy decydować się na nieciekawy i mało interesujący czajnik elektryczny. Współcześni producenci dbają o to, by było w czym wybierać – przykłady znajdują się poniżej.
Wśród dostępnych obecnie modeli czajników niektóre zasługują na szczególną uwagę. Pierwszym typem są tradycyjne czajniki z gwizdkiem. Takie czajniki stosowane były już dawniej, zanim zostały prawie całkowicie wyparte przez czajniki elektryczne. Jednak każdy, kto chociaż raz porównał smak wody zagotowanej w czajniku elektrycznym z wodą z czajnika ze stali nierdzewnej doskonale wie, że różnica jest kolosalna. Woda gotowana w tradycyjnym czajniku z gwizdkiem jest o wiele smaczniejsza, ponieważ w trakcie gotowania nie wchodzi w reakcję z plastikiem. Dodatkową zaletą tego rodzaju czajników jest o wiele dłuższe utrzymywanie ciepła niż w przypadku czajników elektrycznych. Dzieje się tak dzięki wykonaniu dna czajnika z gwizdkiem ze specjalnego stopu stali chromowo-niklowej i aluminium. Taki materiał charakteryzuje się zdolnością do magazynowania i utrzymywania ciepła oraz szybkim nagrzewaniem. Produkowane obecnie czajniki z gwizdkiem wyposażone są w wygodny przycisk otwierający gwizdek, dzięki czemu nie musimy zdejmować go ręcznie, a więc unikamy poparzenia. Sam uchwyt wykonany jest z wytrzymałego, nieprzewodzącego ciepła silikonu. Dostępne modele czajników nierdzewnych można kupić w praktycznie każdym kolorze, dlatego z łatwością wybierzemy taki pasujący do naszej kuchni.
Doskonałą alternatywą do czajników nierdzewnych są czajniki emaliowane. Takie modele są niezwykle efektowne i świetnie komponują się w delikatnych, stonowanych wnętrzach. Czajniki emaliowane są bardzo praktyczne, ponieważ możemy stosować je na każdym rodzaju kuchenki (gazowej, elektrycznej, ceramicznej, indukcyjnej). Czajniki emaliowane wykonane są z wytrzymałej, odpornej na korozję stali. Zewnętrzna warstwa czajnika pokryta jest kolorową emalią. Taki czajnik z pewnością będzie niebanalną ozdobą każdej kuchni. Wzory malowane na czajnikach emaliowanych są zazwyczaj bardzo delikatne – najczęściej pojawiają się subtelne motywy kwiatowe czy roślinne. Jeśli zdecydujemy się na zakup, warto skorzystać z oferty renomowanych producentów. Kupując w sprawdzonym i godnym polecenia sklepie mamy pewność otrzymania 24-miesięcznej gwarancji na czajnik emaliowany.