Jak wybrać odpowiednią zastawę stołową – kilka prostych zasad
Żadna dobrze urządzona kuchnia nie może obejść się bez umiejętnie dobranej zastawy stołowej. Bez odpowiednich akcesoriów stołowych niemożliwe byłoby spędzanie czasu przy stole z rodziną i znajomymi. Zanim zdecydujemy się na zakup warto poznać kilka praktycznych wskazówek, przydatnych w trakcie wybierania zastawy stołowej. W dzisiejszym poradniku skupimy się na tym, na co należy zwrócić uwagę przy wybieraniu akcesoriów niezbędnych przy stole. Zapraszamy do lektury.
Profesjonalna zastawa stołowa składa się z bardzo wielu elementów. O ile taki zestaw jest niezbędny w restauracji czy ekskluzywnym hotelu, do użytku domowego potrzebujemy tak naprawdę jedynie części akcesoriów. Oczywiście nic nie stoi na przeszkodzie byśmy pozwolili sobie na większą różnorodność i inwencję w doborze elementów zastawy stołowej, jednak w bieżącym artykule skupimy się na akcesoriach, które są niezbędne w każdym domu.
Po pierwsze – serwis obiadowy. Każda dobrze urządzona kuchnia musi być wyposażona w podstawowy zestaw służący do serwowania potraw. Taki zestaw jest prawdziwą wizytówką gospodarzy domu, dlatego warto poświęcić trochę czasu na wybór najlepszej opcji. W przypadku zestawów do serwowania potraw najlepiej sprawdzą się gotowe komplety składające się zazwyczaj z 18 elementów. Takie zestawy serwisowe są elegancką i szykowną ozdobą każdego stołu. Nie znaczy to oczywiście, że musimy od razu kupić bogato ozdabiany i bardzo drogi zestaw porcelanowy – na codzienny użytek spokojnie wystarczą nam zestawy wykonane z naturalnych składników mineralnych. Najbardziej popularną wersję stanowią komplety składające się z 6 talerzy płytkich, 6 talerzy głębokich oraz 6 talerzyków deserowych. Najczęściej spotyka się talerze okrągłe, nic nie stoi jednak na przeszkodzie byśmy poszli w bardziej nowoczesnym kierunku i zdecydowali się na zastawę składającą się z talerzy kwadratowych. 18-elementowy zestaw obiadowy to absolutna podstawa, która obowiązkowo powinna znaleźć się w każdej kuchni.
Bardziej rozbudowaną wersję stanowią tzw. zestawy obiadowo-kawowe. To bardzo szykowne komplety serwisowe, w skład których – oprócz podstawowego zestawu talerzy obiadowych – wchodzą także elementy dodatkowe: filiżanki, spodki pod filiżanki, salaterki, półmisek, sosjerka, solniczka, pieprzniczka, mlecznik, cukiernica z pokrywą, dzbanek z pokrywą oraz waza do zupy z pokrywą. Takie zestawy idealnie sprawdzą się podczas wystawnych obiadów i rodzinnych uroczystości. Z racji tego, że w takich spotkaniach najczęściej bierze udział duża ilość osób, polecamy wybór kompletnego zestawu dla dwunastu osób. W tym przypadku zainwestowanie w komplet wykonany z porcelany będzie jak najbardziej na miejscu. Nasi goście z pewnością poczują się wyjątkowo, gdy zasiądą przy stole z piękną, porcelanową zastawą, wykończoną subtelnym, wyrafinowanym zdobieniem.
Oprócz zastawy obiadowej i kawowej warto zaopatrzyć się również w akcesoria do podawania zimnych napojów. Przydadzą się one zwłaszcza w trakcie luźniejszych spotkań w gronie znajomych oraz w chwilach wznoszenia toastów. Niezwykle elegancko prezentują się szklane karafki do podawania alkoholi (np. whisky). Takie karafki wykonane są z bogato zdobionego szkła, wykończonego w formie efektownych żłobień. Oprócz karafki powinniśmy zaopatrzyć się również w szklanki do whisky oraz kieliszki do wina. Do podawania alkoholu i innych zimnych napojów przyda się także szykowna metalowa taca o chromowanym wykończeniu. Takiej tacki możemy używać również do podawania przekąsek czy śniadań.